Udelukker vi potentielle tech-iværksættere gennem vores måde at tale om iværksætteri på?

Dette indlæg er skrevet af gæsteblogger og statskundskabsstuderende

William Frederik Kier

William er igang med at skrive sit speciale hvor han fokuserer på at finde ud af hvorfor der er så få kvindelige iværksættere i Danmark.  

 

 


I mit speciale i Statskundskab på Københavns Universitet fokuserer jeg netop på dette spørgsmål: Udelukker vi potentielle tech-iværksættere gennem vores måde at tale om iværksætteri på?

Mit udgangspunkt er en undren over det lave antal kvinder, der bliver tech-iværksættere. Dette ser jeg som et markant ligestillingsproblem, hvor ligestilling ikke bare handler om lige rettigheder.

Tværtimod mener jeg, at problemet især er funderet i vores måde at bruge sproget på: Vores forståelse og brug af ord påvirker individers muligheder. Betydningen af ordene "Tech" og "iværksætteri" er ikke låste og objektive begreber, men har varierende betydninger over tid.

Samtidig begrænser visse betydninger visse identiteter og faciliterer andre. Ord har magt.

I den forbindelse interviewer jeg en række kvindelige tech-iværksættere for at høre, hvordan de forstår tech-iværksætteri.


Ligger der bestemte antagelser bag iværksætterforståelsen?

I hvilken grad domineres feltet af bestemte normer?

Er bestemte handlinger påkrævede, hvis man vil tages seriøst som iværksætter?


Det har jeg netop snakket med Louise Ferslev om for at få hendes vinkel på, hvad tech-iværksætteri er og indebærer. Hun har selv startet virksomheden MyMonii, som er en app og dermed et tech-startup. Louise har ingen baggrund indenfor IT, men har alligevel startet en app-virksomhed uden en teknisk co-founder.

Hvor stor en procentdel af dit arbejde med at starte virksomheden op har været IT baseret arbejde?

Jeg vurderer det til at udgøre omkring 10-20% af mit arbejde. Vi har outsourcet IT udviklingen til et bureau i Kiev (Ukraine), så jeg sidder og styrer IT projektstyringen uden nogen form for erfaring og det har fungeret fint indtil nu. Jeg har bare lært hvordan man gør det løbende. Resten af tiden bruger jeg på at planlægge frem i tiden, ligge budgetter, bogføre, betale regninger, uddelegere opgaver, svare mails, holde møder, lave investor-præsentation (pitchdecks) og sørge for at det er de rigtig folk, der kommer til at sidde og arbejde i MyMonii + mange andre udforudsete opgaver

Da William kom til mig havde vi en god snak omkring hvor vidt det kan skræmme særligt kvinder væk at kalde det for "tech-iværksætter" fordi det lyder, som noget der er meget teknisk krævende og kompliceret. Kan det skræmme nogle kvinder væk? Ja, det tror jeg faktisk godt. Det var en øjenåbner for mig, at William havde tænkt over ordenens betydning.

Medierne og iværksætterne selv kan godt lide at fortælle historien om at man skal have en teknisk co-founder, som kan programmere, hvis man vil starte en tech-virksomhed, men jeg har set masser eksempler hvor dette ikke er tilfældet. Man kan sagtens komme rigtig langt uden disse skills. Hos MyMonii er vi først nu i gang med at ansætte en CTO (ansvarlig for alt IT), men det er faktisk først nu at det er blevet en nødvendighed, for indtil nu har vi jo startet MyMonii uden IT kompetencer internt.


Hvad synes du? Er det noget du nogensinde har tænkt over og er det overhovedet noget vi kan gøre noget ved?